Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kohosi maaliskuussa 1,3 % vuodentakaisesta


Myyntitiedote
29.4.2013

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* maaliskuun liikevaihto uusperustanta** mukaan lukien kasvoi 1,3 prosenttia vuodentakaisesta, kun liikevaihdon arvoksi kirjattiin 598,0 miljoonaa euroa.

Elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto kehittyi maaliskuussa rivakasti, kun lisäystä vuodentakaisesta kertyi 9,3 prosenttia. Sen sijaan pukeutumisen sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmissä liikevaihto puolestaan putosi edellisvuoden maaliskuusta. Pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto supistui peräti 16,5 prosenttia vuotta aiemmasta, kun taas kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihto vähentyi selvästi verkkaisemmin, vähennyksen ollessa 8,2 prosenttia vuotta aiemmasta. Kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto laski täten 10,5 prosenttia vertailuajankohdastaan.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-maaliskuun liikevaihto supistui 0,4 prosenttia vuodentakaisesta

Tammi-maaliskuun kumulatiivinen liikevaihto tippui edelleen voimakkaimmin pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa liikevaihto putosi 11,6 prosenttia vuotta aiemmasta. Kodin- ja vapaa-ajantuotteiden liikevaihto puolestaan laski 6,0 prosenttia vuodentakaisesta ja näin ollen kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto supistui 7,6 prosenttia vertailuajankohdastaan. Elintarvikkeiden tammi-maaliskuun liikevaihto puolestaan kasvoi edelleen maltillisesti lisäyksen ollessa 4,5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Vuoden 2013 maaliskuussa oli 25 arkimyyntipäivää, kun vuotta aiemmin myyntipäiviä oli peräti 27. Vuonna 2013 pääsiäinen oli maaliskuussa ja edellisvuonna vasta huhtikuussa.
Tammi-maaliskuussa 2013 arkimyyntipäiviä oli kaksi edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

- Käyttötavarakaupan maaliskuun laskuun vaikuttivat erityisesti pääsiäisen sijoittumisesta johtuva myyntipäivien määrä sekä myöhästynyt kevät. Koko alkuvuoden kehitystä sen sijaan on varjostanut kuluttajien ostovoiman heikkeneminen, mikä näkyy erityisesti käyttötavarakaupassa, toteaa Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

*) Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt

**) Uusperustannalla tarkoitetaan sitä, että liikevaihdon tarkastelussa ovat mukana myös aloittaneet ja lopettaneet myymälät.

Lisätietoja:

PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698
      
Liitteet:

Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin maaliskuussa 2013 ja 2012 kuvioina ja taulukkona (pdf).