Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi toukokuussa 2,7 % vuodentakaisesta


Myyntitiedote
1.7.2013

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* toukokuun liikevaihto uusperustanta** mukaan lukien oli 597,7 miljoonaa euroa, mikä oli 2,7 prosenttia edellisvuoden toukokuuta enemmän.

Liikevaihto kohosi toukokuussa pukeutumisen tuoteryhmässä 3,2 prosenttia edellisvuodesta. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä liikevaihdon lasku jatkui toukokuussa yhtä voimakkaana kuin huhtikuussa liikevaihdon supistuessa 2,6 prosenttia viime vuoden vastaavasta kuukaudesta. Näin ollen kaikkien käyttötavaroiden yhteenlaskettu liikevaihto väheni 0,9 prosenttia edellisvuoden toukokuusta. Tuoteryhmistä reippainta liikevaihdon kasvu oli elintarvikkeiden tuoteryhmässä, kun kasvua kertyi 5,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-toukokuun liikevaihto kohosi 0,2 prosenttia vuodentakaisesta

Tammi-toukokuun kumulatiivinen liikevaihto uusperustanta mukaan lukien oli 2 826,7 miljoonaa euroa, mikä oli 0,2 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän. Liikevaihto supistui nopeimmin pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa laskua kertyi 5,1 prosenttia vuodentakaisesta. Kodin- ja vapaa-ajantuotteiden liikevaihto supistui 4,6 prosenttia vuotta aiemmasta, jonka seurauksena kaikkien käyttötavaroiden yhteenlaskettu liikevaihto laski 4,7 prosenttia edellisvuoden tammi-toukokuusta. Sen sijaan elintarvikkeiden liikevaihto kohosi tammi-toukokuussa 3,6 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Vuoden 2013 toukokuussa oli 25 arkimyyntipäivää, eli yhtä monta kuin edellisvuoden toukokuussa.
Tammi-toukokuussa 2013 oli yhtä monta arkimyyntipäivää vuodentakaiseen verrattuna.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

*) Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani-yhtiöt

**)Uusperustannalla tarkoitetaan sitä, että liikevaihdon tarkastelussa ovat mukana myös aloittaneet ja lopettaneet myymälät.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, yliaktuaari Jarkko Niemistö p. 09 1734 2951

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin toukokuussa 2013 ja 2012 kuvioina ja taulukkoina.