Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi syyskuussa 5,7 %


Myyntitiedote
25.10.2011

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto
uusperustanta** mukaan lukien oli 550,7 miljoonaa euroa syyskuussa, jolloin lisäystä vuodentakaisesta kertyi 5,7 prosenttia. Kasvun perustana on pääosin elintarkkeiden hintojen nousu.

Merkittävintä liikevaihdon kasvu oli edelleen elintarvikkeiden tuoteryhmässä, jossa kasvua viime vuoden syyskuusta kertyi 8,3 prosenttia. Kaikkien käyttötavaroiden liikevaihdon kasvu ylsi 2,4 prosenttiin: käyttötavaroista kodin ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto kohosi 2,8 prosenttia vertailuajankohdastaan, kun taas pukeutumisen tuoteryhmässä kasvu oli hitaampaa, liikevaihdon lisääntyessä 1,5 prosenttia vuotta aiemmasta.

Tammi-syyskuun liikevaihdossa kasvua 5,0 prosenttia

Tavaratalokaupan liikevaihto uusperustanta mukaan lukien oli tammi-syyskuussa 4 955,9 miljoonaa euroa, mikä oli 5,0 prosenttia vertailuajankohtaa enemmän.

Nopeimmin liikevaihtoaan kasvatti elintarvikkeiden tuoteryhmä, jossa kumulatiivinen liikevaihto kohosi 7,4 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässä nousua vuodentakaisesta kertyi 2,4 prosenttia ja pukeutumisen tuoteryhmässä 1,0 prosentti. Kaikkien käyttötavaroiden liikevaihto kasvoi siten 1,9 prosenttia edellisvuoden tammi-syyskuusta.

Arkimyyntipäiviä oli vuoden 2011 syyskuussa 26 eli yhtä monta kuin viime vuoden syyskuussa. Uuden liikeaikalain myötä kaupan suuryksiköt ovat saaneet olla avoinna myös sunnuntaisin vuoden 2010 alusta lähtien.

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen.

*) Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Euromarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani-yhtiöt

**) Uusperustannalla tarkoitetaan sitä, että liikevaihdon tarkastelussa ovat mukana myös aloittaneet ja lopettaneet myymälät.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Osmo Laine, p. 0500 448 986
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin syyskuussa ja tammi-syyskuussa 2010 ja 2011 kuvioina ja taulukkoina.