Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi marraskuussa 3,8 % vuodentakaisesta


Myyntitiedote
4.1.2013

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* liikevaihto uusperustanta** mukaan lukien oli marraskuussa 621,9 miljoonaa euroa, jolloin kasvua edellisvuoden lokakuusta kertyi 3,8 prosenttia.

Liikevaihdon kasvu oli marraskuussa yksinomaan elintarvikkeiden tuoteryhmän varassa, sen liikevaihdon kohotessa 8,7 prosenttia vuodentakaisesta. Sen sijaan pukeutumisen tuoteryhmässä liikevaihto supistui 3,6 prosenttia, sekä kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmässäkin 1,4 prosenttia vuotta aiemmasta. Kaikkien käyttötavaroiden yhteenlaskettu liikevaihto putosi siten 2,1 prosenttia vertailuajankohdastaan.

Vuoden 2012 marraskuussa oli 25 arkimyyntipäivää, eli saman verran kuin edellisvuoden marraskuussa. Uuden liikeaikalain myötä kaupan suuryksiköt ovat saaneet olla avoinna myös sunnuntaisin vuoden 2010 alusta lähtien.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-marraskuun liikevaihto kasvoi 4,1 prosenttia vuotta aiemmasta

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-marraskuun kumulatiivinen liikevaihto uusperustanta mukaan lukien oli 6 358,2 miljoonaa euroa, mikä oli 4,1 prosenttia vuoden 2011 tammi-marraskuuta enemmän. Elintarvikkeiden tuoteryhmässä liikevaihdon kasvua kertyi 5,6 prosenttia ja kaikkien käyttötavaroiden tuoteryhmässä 1,9 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Kodin- ja vapaa-ajantuotteiden kumulatiivinen liikevaihto kohosi 2,1 prosenttia ja pukeutumisen kumulatiivinen liikevaihto 1,5 prosenttia vuotta aiemmasta.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

*) Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Euromarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt

**) Uusperustannalla tarkoitetaan sitä, että liikevaihdon tarkastelussa ovat mukana myös aloittaneet ja lopettaneet myymälät.

Lisätietoja:

PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698
      
Liitteet:

Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin marraskuussa 2012 ja 2011 kuvioina ja taulukkona (pdf).