Tavaratalo- ja hypermarketketjujen liikevaihto kasvoi heinäkuussa 0,1 % vuodentakaisesta


Myyntitiedote
29.8.2013

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjujen* heinäkuun liikevaihdoksi uusperustanta** mukaan lukien kirjattiin 583,8 miljoonaa euroa, mikä oli 0,1 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten heinäkuussa.

Elintarvikkeita lukuun ottamatta liikevaihto supistui heinäkuussa kaikissa tuoteryhmissä. Eniten liikevaihto supistui pukeutumisen tuoteryhmässä, jossa vähennystä vuodentakaisesta kertyi 5,9 prosenttia. Lisäksi kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui 2,6 prosenttia, jolloin kaikkien käyttötavaroiden yhteenlaskettu liikevaihto pieneni 3,5 prosenttia viime vuoden heinäkuusta. Elintarvikkeiden liikevaihto sitä vastoin kohosi 2,7 prosenttia vuotta aiemmasta.

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen tammi-heinäkuun liikevaihto laski 0,3 prosenttia vuodentakaisesta

Tavaratalo- ja hypermarketketjujen kumulatiivinen liikevaihto vuoden 2013 tammi-heinäkuussa uusperustanta mukaan lukien oli 4 002,9 miljoonaa euroa, kun vähennystä viime vuoden tammi-heinäkuusta kertyi 0,3 prosenttia. Kodin- ja vapaa-ajan tuoteryhmän liikevaihto supistui 4,8 prosenttia ja pukeutumisen tuoteryhmän liikevaihto 4,6 prosenttia vuodentakaisesta, jolloin kaikkien käyttötavaroiden yhteenlaskettu liikevaihto putosi 4,7 prosenttia edellisvuoden tammi-heinäkuusta. Sen sijaan elintarvikkeiden tuoteryhmän liikevaihto kasvoi 2,8 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Vuoden 2013 heinäkuussa oli 27 arkimyyntipäivää eli yksi päivä vuoden 2012 heinäkuuta enemmän. Kuluvan vuoden tammi-heinäkuussa puolestaan oli yhtä monta arkimyyntipäivää viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.

*) Jäsenyritysten tavaratalo- ja hypermarketketjut ovat: Anttila, K-citymarket, Prisma, Sokos, Stockmann, Tokmanni-konserni ja Minimani -yhtiöt

**) Uusperustannalla tarkoitetaan sitä, että liikevaihdon tarkastelussa ovat mukana myös aloittaneet ja lopettaneet myymälät.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698

Liitteet:
Tavaratalokaupan liikevaihdon kehitys tuoteryhmittäin heinäkuussa 2013 ja 2012 kuvioina ja taulukkoina.