Päivittäistavaroiden vähittäismyynti laski huhtikuussa 2,2 prosenttia edellisvuodesta


Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli huhtikuussa 1 406,1 miljoonaa euroa, mikä oli 2,2 prosenttia vähemmän kuin huhtikuussa 2014.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin* mukaan päivittäistavaroiden hinnat laskivat huhtikuussa 0,8 prosenttia vuoden 2014 huhtikuusta. Alkoholijuomien sekä tupakan hinnat kasvoivat 2,1 prosenttia vuodentakaisesta.** Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien sekä käyttötavaroiden hinnat sen sijaan laskivat. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat 1,6 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 0,6 prosenttia viime vuoden huhtikuusta. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos*** painui huhtikuussa 0,2 prosenttia negatiiviseksi. Maaliskuussa inflaatio oli - 0,1 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti laski huhtikuussa eniten pienissä supermarketeissa, joissa laskua kertyi 4,6 prosenttia vuodentakaisesta. Vähiten laskua kertyi suurissa supermarketeissa, joiden myynti laski 0,4 prosenttia vuoden 2014 huhtikuusta. Valintamyymälöissä myynti laski 4,4 prosenttia, pienmyymälöissä 1,1 prosenttia ja hypermarketeissa 1,7 prosenttia edellisvuodesta.

– Myynnin laskua huhtikuussa selittää osaltaan pääsiäisen ruokahankintojen ajoittuminen osittain maaliskuulle. Ruoan hinnan lasku jatkui edelleen huhtikuussa, mikä on kuluttajien kannalta hyvä asia. Hallitukselta tarvitaan kuitenkin nyt selviä toimia kotimaisen kulutuksen ja ostovoiman turvaamiseksi, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.

Päivittäistavaroiden myynti laski tammi-huhtikuussa 0,6 prosenttia vuodentakaisesta

Päivittäistavaroiden myynti supistui tammi-huhtikuussa 0,6 prosenttia vuoden 2014 tammi-huhtikuusta. Eniten myynti laski pienissä supermarketeissa, joissa laskua kertyi 3,8 prosenttia edellisvuodesta. Myynti supistui tammi-huhtikuussa myös valintamyymälöissä, joissa laskua kertyi 3,0 prosenttia vuodentakaisesta. Pienmyymälöissä, suurissa supermarketeissa ja hypermarketeissa myynti sen sijaan kasvoi tammi-huhtikuussa. Pienmyymälöissä kasvua kertyi 1,6 prosenttia, suurissa supermarketeissa 1,3 prosenttia ja hypermarketeissa 0,4 prosenttia vuoden 2014 tammi-huhtikuusta.

Päivittäistavaroiden hinnat laskivat tammi-huhtikuussa yhteensä 0,7 prosenttia vuoden 2014 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat laskivat tammi-huhtikuussa 1,7 prosenttia edellisvuodesta. Alkoholijuomien sekä tupakan hinnat sen sijaan kasvoivat 2,9 prosenttia vuoden 2014 tammi-huhtikuuhun verrattuna. Käyttötavaroiden hinnat pysyivät lähes edellisvuoden tammi-huhtikuun tasolla, kun laskua kertyi 0,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Vuoden 2015 huhtikuussa oli 24 arkimyyntipäivää**** eli saman verran kuin edellisvuoden huhtikuussa. Vastaavasti myös tammi-huhtikuussa oli saman verran arkimyyntipäiviä kuin vuoden 2014 tammi-huhtikuussa.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

**Alkoholi- ja tupakkaveroja korotettiin 1.1.2014 alkaen. Lisäksi tupakkaveroa korotetiin uudelleen 1.1.2015. Tupakkatuotteiden osalta verojen nosto on näkynyt kuluttajahinnoissa vasta vähitellen vuosien 2014–2015 aikana.

***Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut huhtikuun 2015 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen.

****Arkimyyntipäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai–lauantai) pl. arkipyhät. Huhtikuussa arkipyhiä oli pääsiäisenä pitkäperjantai 3.4.2015 ja toinen pääsiäispäivä 6.4.2015.


Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Milka Suomalainen p. 029 551 2912

Liitteet: