Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kohosi toukokuussa 7,1 % vuodentakaisesta


Myyntitiedote 1.7.2013

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten päivittäistavaroiden vähittäismyynti oli toukokuussa 1 411,8 miljoonaa euroa eli kasvua kertyi 7,1 prosenttia viime vuoden toukokuusta.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin* mukaan kaikkien päivittäistavaroiden hinnat kohosivat toukokuussa 5,4 prosenttia edellisvuoden toukokuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hintojen nousu oli edelliskuuta voimakkaampaa, kun hinnat kohosivat 7,5 prosenttia vuodentakaisesta. Sekä alkoholijuomien ja tupakan että käyttötavaroiden hinnat nousivat 1,7 prosenttia edellisvuoden toukokuusta. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos** eli inflaatio oli toukokuussa 1,6 prosenttia. Toukokuussa kuluttajahintojen nousuun vaikutti selvästi eniten elintarvikkeiden kallistuminen, mikä johtui ennen kaikkea vihannesten, lihan, hedelmien ja maitotuotteiden hintojen noususta.

Päivittäistavaroiden myynnin kasvu piristyi toukokuussa kaikissa myymälätyypeissä. Myynti kasvoi toukokuussa eniten suurissa supermarketeissa, kasvun ollessa peräti 8,6 prosenttia vuodentakaisesta. Hypermarketeissa myynti kohosi toukokuussa 7,9 prosenttia ja pienissä supermarketeissakin 6,9 prosenttia. Pienmyymälöissä myynnin kasvua kertyi 4,8 prosenttia vuodentakaisesta. Valintamyymälöissäkin myynnin piristyminen edelliskuukausiin nähden oli huomattavaa, kun myynti nousi toukokuussa 4,3 prosenttia vertailuajankohdastaan.

Päivittäistavaroiden myynti kohosi tammi-toukokuussa nopeimmin suurissa myymälöissä

Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli tammi-toukokuussa 6 609,7 miljoonaa euroa, mikä oli 4,1 prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän. Reippainta myynnin kasvu oli suurissa supermarketeissa, joissa kasvua kertyi 5,7 prosenttia vuodentakaisesta. Hypermarketeissa kasvu oli miltei vastaavalla tasolla, myynnin lisäyksen ollessa 5,6 prosenttia edellisvuoden tammi-toukokuusta. Pienemmissä myymälöissä alkuvuoden kasvuvauhti on ollut verkkaisempaa. Pienmyymälöiden myynti kasvoi tammi-toukokuussa 2,3 prosenttia, pienten supermarkettien 2,0 prosenttia ja valintamyymälöiden 1,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Vuoden 2013 toukokuussa oli 25 arkimyyntipäivää, eli saman verran kuin edellisvuoden toukokuussa. Tammi-toukokuussa 2013 oli yhtä monta arkimyyntipäivää kuin samaan aikaan viime vuonna.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

**Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Tammikuusta 2013 alkaen kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, yliaktuaari Jarkko Niemistö p. 09 1734 2951

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin toukokuussa 2012 ja 2013 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys toukokuussa 2012 ja 2013 (pdf)