Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi tammikuussa 4,5 % vuodentakaisesta


Myyntitiedote
4.3.2013

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvoksi kirjattiin tammikuussa 1 235,4 miljoonaa euroa, mikä oli 4,5 prosenttia edellisvuoden tammikuuta enemmän.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin* mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammikuussa 4,7 prosenttia vuodentakaisesta. Eniten kallistuivat elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat hintojen kohotessa 5,3 prosenttia viime vuoden tammikuusta. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat puolestaan kohosivat 4,6 prosenttia ja käyttötavaroiden hinnat 2,3 prosenttia vuodentakaisesta. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos** eli inflaatio oli tammikuussa 1,6 prosenttia, kun se joulukuussa oli 2,4 prosenttia. Inflaatiota hidasti erityisesti vähittäismyyntialkoholin ja liikenteen polttoaineiden hinnannousun taittuminen.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammikuussa ripeimmin suurissa supermarketeissa, joissa lisäystä vuodentakaisesta kertyi 6,5 prosenttia. Myös suurimmat myymälät eli hypermarketit lisäsivät myyntiään reippaasti lisäyksen ollessa 5,1 prosenttia vuotta aiemmasta, ja edellisvuonna heikoimmin kehittyneet pienet supermarketitkin nostivat myyntiään tammikuussa peräti 4,3 prosenttia vuodentakaisesta. Verkkaisinta myynnin kasvu tammikuussa oli pienimmissä myymälöissä myynnin kohotessa valintamyymälöissä 1,0 prosenttia ja pienmyymälöissä 0,8 prosenttia viime vuoden tammikuusta.

Vuoden 2013 tammikuussa oli 26 arkimyyntipäivää, kun niitä edellisvuoden tammikuussa oli 25.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

**Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Tammikuusta 2013 alkaen kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.


Lisätietoja:

PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin tammikuussa 2012 ja 2013 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys tammikuussa 2012 ja 2013 kuviona ja taulukkona (pdf)