Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi syyskuussa 2,3 % vuodentakaisesta


Myyntitiedote
29.10.2013

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvoksi kirjattiin syyskuussa 1 283,5 miljoonaa euroa, mikä oli 2,3 prosenttia viime vuoden syyskuuta enemmän.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin* mukaan kaikkien päivittäistavaroiden hinnat kohosivat syyskuussa 3,1 prosenttia viime vuoden syyskuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat kallistuivat 4,0 prosenttia, käyttötavaroiden hinnat 2,2 prosenttia ja alkoholijuomien sekä tupakan hinnat 1,2 prosenttia vuotta aiemmasta. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos** eli inflaatio oli syyskuussa 1,2 prosenttia eli sama kuin elokuussa. Syyskuussa ruoan hintaa nostivat erityisesti lihan ja maitotuotteiden kallistuminen.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi syyskuussa vaihtelevasti: selvästi nopeimmin myynti kasvoi suurissa supermarketeissa, joissa lisäystä viime vuoden syyskuusta kertyi peräti 5,4 prosenttia. Pienmyymälöiden myynti kasvoi 2,8 prosenttia vertailuajankohdastaan ja hypermarketeissa myynnin lisäys ylsi 1,9 prosenttiin vuotta aiemmasta. Sen sijaan pienissä supermarketeissa kasvua vuodentakaisesta kertyi huomattavasti vähemmän myynnin kohotessa 0,3 prosenttia edellisvuoden syyskuusta. Valintamyymälöissä myynti puolestaan supistui 0,2 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-syyskuussa 3,6 prosenttia vuodentakaisesta

Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli vuoden 2013 tammi-syyskuussa 12 246,1 miljoonaa euroa, kun lisäystä viime vuoden tammi-syyskuuhun nähden kertyi 3,6 prosenttia. Myynti kasvoi edelleen voimakkaimmin suurimmissa myymälöissä, joista suurissa supermarketeissa kasvuksi kumuloitui 5,5 prosenttia ja hypermarketeissa 4,4 prosenttia vertailuajankohdastaan.

Myös pienmyymälöiden myynnin kehitys tammi-syyskuussa oli kohtalaista lisäyksen ollessa 3,4 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Pienissä supermarketeissa ja valintamyymälöissä sen sijaan myynnin kehitys hidastui tammi-syyskuussa entisestään kumulatiivisen kasvun ollessa supermarketeissa 1,5 prosenttia ja valintamyymälöissä 1,2 edellisvuoteen verrattuna.

Vuoden 2013 syyskuussa oli 25 arkimyyntipäivää eli saman verran kuin vuoden 2012 syyskuussa. Myös kuluvan vuoden tammi-syyskuussa oli yhtä monta arkimyyntipäivää viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.***

*Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

**Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Tammikuusta 2013 alkaen kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

***Arvonlisäveroa korotettiin 1.1.2013 alkaen, jolloin yleinen verokanta nousi 24 prosenttiin ja elintarvikkeiden arvonlisävero 14 prosenttiin.


Lisätietoja:

PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698

Liitteet:

Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin syyskuussa 2012 ja 2013 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys syyskuussa 2012 ja 2013
(pdf)