Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi syyskuussa 0,8 prosenttia edellisvuodesta


Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli syyskuussa 1 387,1 miljoonaa euroa, mikä oli 0,8 prosenttia enemmän kuin syyskuussa 2017.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin** mukaan päivittäistavaroiden hinnat nousivat syyskuussa 3,0 prosenttia vuoden 2017 syyskuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 2,8 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat puolestaan 6,6 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat pysyivät syyskuussa vuodentakaisella tasollaan. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos**** eli inflaatio oli syyskuussa 1,3 prosenttia. Myös elokuussa inflaatio oli 1,3 prosenttia.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi syyskuussa pienissä ja suurissa supermarketeissa. Pienten supermarkettien myynti lisääntyi 2,1 prosenttia ja suurten supermarkettien myynti 2,7 prosenttia vuoden 2017 syyskuuhun verrattuna. Muissa myymälöissä myynti sen sijaan laski vuodentakaisesta. Pienmyymälöiden myynti supistui syyskuussa 2,9 prosenttia, valintamyymälöiden myynti 0,2 prosenttia ja hypermarkettien myynti puolestaan 1,1 prosenttia.

– Päivittäistavarakaupan alkuvuoden voimakas kasvu hiipui syyskuussa. Osa kasvun hiljenemisestä selittyy sillä, että viime vuonna syyskuussa oli yksi perjantai enemmän. Koska perjantai on myynnillisesti merkittävä viikonpäivä, ero näkyy vertailussa tähän vuoteen, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-syyskuussa 4,2 prosenttia

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi tammi-syyskuussa eniten pienissä ja suurissa supermarketeissa. Pienissä supermarketeissa myynti kasvoi 8,1 prosenttia ja suurissa supermarketeissa 7,3 prosenttia vuodentakaisesta. Myös hypermarkettien myynti lisääntyi samaan aikaan 2,2 prosenttia. Valintamyymälöissä ja pienmyymälöissä myynti sen sijaan laski: valintamyymälöissä 1,5 prosenttia ja pienmyymälöissä hienoiset 0,1 prosenttia vuoden 2017 tammi-syyskuuhun verrattuna.

– Kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä myynti kasvoi 4,3 prosenttia, mikä on hyvä kehitys. Koko alkuvuoden myynnin kehitys on samaa tasoa, mikä ennustaa hyvää loppuvuotta ja lähestyvää joulukauppaa, Luoto arvioi.  

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat tammi-syyskuussa yhteensä 2,4 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat 2,0 prosenttia. Alkoholijuomien ja tupakan hinnat nousivat tammi-syyskuussa puolestaan 6,7 prosenttia***. Käyttötavaroiden hinnat sen sijaan supistuivat 0,6 prosenttia vuodentakaisesta. 

– Tilastokeskuksen hintaindeksin mukaan päivittäistavarakaupan hintataso nousi heinä-syyskuussa 2,5 %. Edellisen kerran vastaavan tasoista nousua on nähty vuonna 2013, Kari Luoto toteaa.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Tilastossa mukana olevat jäsenyritysten ketjut ovat: K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market, Neste K -liikenneasemat ja muut K-ruokakaupat, Alepa, Sale, Prisma, S-market, Herkku ja ABC, Lidl, Tokmanni, M-ketju, Minimani sekä R-kioski.

**Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

***Alkoholiveroa korotettiin 1.1.2018. Tupakkaveroa on korotettu vuosien 2017–2018 aikana 1.1.2017, 1.7.2017, 1.1.2018 ja 1.7.2018.

****Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain. Tilastokeskus on tarkistanut tammikuun 2016 alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja uudistanut painorakenteen sekä siirtynyt käyttämään uutta perusvuotta 2015=100.

Lisätietoja: 

PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Seija Karttunen p. 029 551 2741

Liitteet:

Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin syyskuussa 2017 ja 2018 kuvioina ja taulukkoina (pdf)