Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi huhtikuussa 1,0 % vuodentakaisesta


Myyntitiedote
28.5.2013

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten päivittäistavaroiden vähittäismyynti oli huhtikuussa 1 345,9 miljoonaa euroa, jolloin lisäystä viime vuoden huhtikuusta kertyi 1,0 prosenttia.

Päivittäistavarakaupan hintaindeksin* mukaan kaikkien päivittäistavaroiden hinnat kohosivat huhtikuussa 5,3 prosenttia edellisvuoden huhtikuusta. Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat kallistuivat edelleen kohoten 6,7 prosenttia vuodentakaisesta. Alkoholijuomien ja tupakan hintojen nousu puolestaan oli lähes viime kuun tasolla korotuksen ollessa 4,2 prosenttia vuotta aiemmasta. Käyttötavaroiden hintojen nousu hidastui hieman edelliskuuhun verrattuna, kun hinnat kohosivat 1,4 prosenttia viime vuoden huhtikuusta. Indeksi kuvaa päivittäistavarakaupoissa myytävien tuotteiden hintojen kehitystä. Kaikkien kuluttajahintojen vuosimuutos** eli inflaatio hidastui huhtikuussa 1,5 prosenttiin, kun maaliskuussa se oli 1,7 prosenttia.

- Ruoan hintoihin vaikuttavat veronkorotukset ja maailmanmarkkinahintojen kehitys. Merkittävä osuus viimeaikaisesta hinnannoususta johtuu myös tuottajahintojen noususta. Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi vilja- ja lihatuotteiden sekä kananmunien tuottajahinnat ovat nousseet vuoden aikana 10 - 30 %, toteaa Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi huhtikuussa eniten suurissa supermarketeissa nousun ollessa 3,3 prosenttia vuodentakaisesta. Hypermarkettien myynti kohosi huhtikuussa tammi-maaliskuuta verkkaisemmin, kun lisäystä edellisvuoden huhtikuusta kertyi 1,7 prosenttia. Valinta-myymälöissäkin myynti kasvoi niukasti vertailuajankohdastaan, kun lisäystä vuotta aiemmasta kertyi 0,4 prosenttia. Pienissä supermarketeissa myynti puolestaan laski 1,7 prosenttia vuodentakaisesta ja pienmyymälöissä vähennystä edellisvuoden huhtikuusta kertyi peräti 7,6 prosenttia.

Vuoden 2013 huhtikuussa oli 25 arkimyyntipäivää, kun edellisvuoden huhtikuussa niitä oli kaksi vähemmän.

- Vaisua myynnin kehitystä selittää osaltaan pääsiäisen sijoittuminen tänä vuonna maaliskuulle. Pääsiäinen on Suomessa joulun jälkeen suurin ruokapyhä, Luoto sanoo.

Myynti kohosi tammi-huhtikuussa nopeimmin suurissa myymälöissä

Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvoksi tammi-huhtikuussa kirjattiin 5 197,8 miljoonaa euroa, mikä oli 3,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän. Reippainta myynnin kasvu oli hypermarketeissa ja suurissa supermarketeissa, joissa molemmissa myynti kohosi 5,0 prosenttia vuotta aiemmasta. Pienemmissä myymälöissä myynnin kehitys sen sijaan oli huomattavasti verkkaisempaa: pienmyymälöiden myynti kasvoi 1,5 prosenttia, pienten supermarkettien 0,7 prosenttia ja valintamyymälöiden 0,4 prosenttia viime vuoden tammi-huhtikuusta.

Tammi-huhtikuussa 2013 oli yhtä monta arkimyyntipäivää vuodentakaiseen verrattuna.

Tilaston taustatiedot

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverollisina.

*Päivittäistavarakaupan hintaindeksi kuvaa elintarvikkeiden, alkoholittomien juomien, mietojen alkoholijuomien, tupakan, kodin kulutustavaroiden, nikotiinivalmisteiden, vitamiinien, puutarhatarvikkeiden, sisäkasvien ja -kukkien, lemmikkieläintuotteiden, sanoma- ja aikakauslehtien irtonumeroiden, henkilökohtaisten hygieniatuotteiden sekä kauneudenhoitotuotteiden hintakehitystä.

**Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintaindeksi kuvaa Suomessa ostettujen tavaroiden ja palveluiden hintakehitystä ja sitä käytetään yleisenä inflaation mittarina. Tammikuusta 2013 alkaen kuluttajahintaindeksi on ketjuindeksi, jossa hyödykekoria ja painoja päivitetään vuosittain.

Lisätietoja:
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Tiina Talvio p. 09 1734 2698

Liitteet:
Päivittäistavaroiden vähittäismyynnin kehitys myymälätyypeittäin huhtikuussa 2012 ja 2013 kuvioina ja taulukkoina (pdf)

Päivittäistavarakaupan hintaindeksien kehitys huhtikuussa 2012 ja 2013 kuviona ja taulukkona (pdf)