Koronakriisi romahdutti foodservice-tukkukaupan – myynti hiipui välittömästi


Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten* foodservice-tukkukaupan liikevaihdon arvoksi kirjattiin maaliskuussa 147,2 miljoonaa euroa, mikä oli 15,2 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Vuoden 2020 maaliskuussa oli 22 toimituspäivää** eli 1 toimituspäivä enemmän kuin vuoden 2019 maaliskuussa.

- Foodservice-tukkukauppojen yli 15 prosentin myynnin lasku maaliskuussa ei anna oikeaa kuvaa toimialan nykytilanteesta. Koronavirusepidemian aiheuttama ravintoloiden ja hotellien sulkeminen sekä koulujen lähiopetuksen keskeyttäminen ovat vaikuttaneet välittömästi foodservice-tukkukaupan liiketoimintaan ja hävittäneet siitä valtaosan, asiakaskunnasta riippuen 50–80 prosenttia, toteaa Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 0,6 prosenttia vuodentakaisesta

Foodservice-tukkukaupan kumulatiivinen liikevaihto tammi-maaliskuussa 2020 oli 508,5 miljoonaa euroa, jolloin kasvua edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna oli hienoiset 0,6 prosenttia.

Tammi-maaliskuussa 2020 oli yhtä monta toimituspäivää** kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2019.

Toimialan kehitykseen vaikutti koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne.

- Foodservice-tukkukaupan yritykset pyrkivät pitämään toimitusketjunsa käynnissä, mutta varastoja joudutaan romahtaneen kysynnän takia väistämättä ajamaan alas. Poikkeustilanteessakin foodservice-tukut tekevät parhaansa palvellakseen yhteiskunnalle välttämätöntä ruokahuoltoa esimerkiksi sairaaloissa, vanhuspalveluissa ja päiväkodeissa, Kari Luoto painottaa.

- On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että matkailu- ja ravintola-alan uudelleenkäynnistäminen ei onnistu ilman toimivia tukkuja. Kun pohditaan tukitoimia matkailu- ja ravintola-alan yrityksille, olisikin tehtävä päätöksiä myös foodservice-tukkujen tukemisesta.

Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten kuukausittaisten myyntitietojen tilastointi toteutetaan Tilastokeskuksessa. Jäsenyritykset toimittavat kuukausittaiset tietonsa suoraan Tilastokeskukseen. Tiedot ilmoitetaan ilman arvonlisäveroa.


*Heinon Tukku Oy, Kespro Oy, Meira Nova Oy, Wihuri Oy Aarnio ja Suomen Palvelutukkurit Oy

**Toimituspäiviin luetaan kalenterikuukauden arkipäivät (maanantai-perjantai) pl. arkipyhät. Maaliskuussa ei ollut arkipyhiä.


Lisätietoja: 
PTY, toimitusjohtaja Kari Luoto, p. 0400 688 708
Tilastokeskus, aktuaari Reetta-Maria Salokannel p. 029 551 3657

Liite: Foodservice-tukkukaupan liikevaihdon vuosimuutos ja arvo (pdf)